Japońskie noże kuchenne słyną z niesamowitej precyzji i niezwykłej ostrości. To narzędzia dla prawdziwych profesjonalistów. 33 warstwy stali kładzione jedna na drugiej oraz kobaltowy stop sprawiają, że noże te są odporne na rdze, a ich klingi są ostre jak japońskie miecze. Noże w sklepie online Santoku.pl to marzenie każdego szanującego się szefa kuchni.
Japońska ostrość
Podstawą wygodnej pracy w kuchni jest dobry nóż. Wielu profesjonalnych kucharzy ma swój ukochany zestaw, o który dba i zabiera wszędzie, gdzie zamierza gotować. Obecnie jednymi z najpopularniejszych są noże japońskie. Spełniają one wszystkie wymagania, jakie stawiają szefowie kuchni tym narzędziom. Mają niezwykle trwałe ostrza, bardzo precyzyjne w cięciu, a dodatkowo są wspaniale zaprojektowane, tak, żeby świetnie leżeć w dłoni.
Japońskie noże kuchenne sklep Santoku.pl proponuje w wielu odmianach. Dlatego każdy znajdzie tu coś dla siebie. Szczególnie wśród kucharzy jest wielu nabywców tych właśnie noży, a szczególnie noża typu Gyuto.
Nóż dla prawdziwego szefa kuchni
Chyba nie ma prawdziwego kucharza bez mega ostrego noża. Nie ma prawdziwego szefa kuchni bez noża… szefa kuchni. Jest to wielofunkcyjny nóż, którym można wykonywać szeroki zakres zadań. Może on być używany przy wielu różnymi technikach cięcia i jest odpowiedni do krojenia niemal wszystkich mięs, ryb, warzyw i owoców. Japońską wersją klasycznego noża szefa kuchni jest Gyuto.
Wielu profesjonalnych szefów kuchni uważa, że Gyuto to jedyny nóż, jaki jest im potrzebny w kuchni. Ostro zakończona końcówka Gyuto nadaje się do precyzyjnych cięć lub pracy w trudno dostępnych miejscach na krojonym produkcie. Stosunkowo płaska sekcja tzw, brody (szeroka końcówka) jest doskonała do „rock chopping” („ruch kołyskowy” – technika, w której jedzenie jest krojone, siekane lub mielone, kołysząc krawędzią noża od czubka do brody podczas cięcia). i jest również wystarczająco wysoki, aby zapewnić dobry kontakt powierzchni z knykciami, gdy „tap chopping” (technika polegający na idealnym ustawieniu styku noża z deską) odbywa się ze środkiem lub wierzchołkiem ostrza. Wreszcie, praktycznie dowolna część ostrza może być wykorzystana do „wycinania” lub „przycinania”.
Ostrze japońskiego Gyuto jest zwykle cieńsze i lżejsze od tradycyjnego noża szefa kuchni, a punkt równowagi Gyuto jest nieco dalej w kierunku końca. Połączenie tych cech sprawia, że Gyuto jest niezwykle zwinny i precyzyjny w użyciu.